VOORLICHTING OVER RISICO’S LACHGAS BLIJFT NOODZAKELIJK

VOORLICHTING OVER RISICO’S LACHGAS BLIJFT NOODZAKELIJK

HILVERSUM – Aankomende zaterdag, 12 december, gaan vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in Hilversum flyers verspreiden om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas. Na Zaandam, IJmuiden, Volendam, Diemen, Purmerend, Hoofddorp en Almere, komt de stichting nu naar Hilversum.

Gemeente Hilversum heeft november 2019 al maatregelen getroffen om Hilversum lachgasvrij te maken. Een geweldige stap in de goede richting. Toch blijft voorlichting over het gebruik van lachgas noodzakelijk, gelet op het feit dat lachgas nog steeds volop via internet wordt aangeboden, ook in Hilversum. Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat jongeren nog steeds niet bewust genoeg zijn van de risico’s die verbonden zijn aan lachgas.

Korte lachkick, rest van je leven in een rolstoel?

In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wat doet lachgas in het lichaam?

Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten krijgen jongeren op de langere termijn vaak ook psychische klachten na gebruik van lachgas.

Landelijk verbod openbaar lachgasgebruik
We komen er dus steeds meer achter dat lachgas niet zo onschuldig is als het lijkt! Gelukkig is een landelijk verbod nabij. In januari 2021 wil het kabinet lachgas op lijst II van de Opiumwet plaatsen, waardoor verkoop, productie en bezit van lachgas voor recreatief gebruik verboden worden.

Maar zijn we er dan?
“Lachgas onder de Opiumwet laten vallen is een stap in de goede richting. Maar met een verbod heb je nog niet meteen het gebruik aangepakt”, zegt Gerbrig Deinum, ambassadeur van stichting Geen Drugs-Wel Leven. “Jongeren iets verbieden, werkt vaak tegendraads. Je moet ook aan voorlichting doen en uitleggen wat lachgas doet, lichamelijk en geestelijk. Als je over de juiste gegevens beschikt, kun je bewuster de keuze maken om dat ballonnetje wel of niet te nemen.”

Drugs niet normaal

De stichting vindt verder dat er naast voorlichting over lachgas tevens betere voorlichting moeten komen over drugs in het algemeen. “We moeten af van de cultuur dat drugs – of een beetje drugs – geen kwaad kan. Wij pleiten voor verplichte drugs-educatie in het onderwijs. En dan niet over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’, maar feitelijke informatie met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”

De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis via de website worden besteld. Er kunnen vanuit de stichting tevens lezingen worden verzorgd.

Tijdens het flyeren zal door vrijwilligers van de stichting tevens een informatiepakket met lesmaterialen bij het Gemeentehuis van Hilversum in de bus doen, ter attentie van burgemeester Pieter Broertjes en wethouder van onderwijs, Annette Wolthers.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.