LACHGAS…GEEN GRAPJE

LACHGAS…GEEN GRAPJE

IJmuiden 12 september 2020

Korte lachkick, en de rest van je leven in een rolstoel?

In de afgelopen twee jaar hebben ruim 60 jongeren na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wat doet lachgas in het lichaam?

Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels in de praktijk hebben gezien komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten krijgt men op de langere termijn vaak ook psychische klachten na gebruik van lachgas.

Lachgas dus eigenlijk om te huilen!

Lachgas is dus feitelijk niet zo onschuldig als het lijkt! De stichting Geen Drugs-Wel Leven vindt het daarom belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Verbieden heeft vaak geen zin; maar door goede voorlichting hoopt de stichting dat jongeren zich nog een keer bedenken. Vrijwilligers van de stichting delen zaterdag flyers en voorlichtingsboekjes over drugs uit aan iedereen die interesse heeft. U vindt ze in het stadscentrum aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, tussen 13:30 en 15:30 uur.

Mail: info@geendrugs-welleven.nl website: https://www.geendrugswelleven.nl/

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.