ACTIE TEGEN LACHGAS IN ZAANDAM: LACHGAS IS NIET GRAPPIG

ACTIE TEGEN LACHGAS IN ZAANDAM: LACHGAS IS NIET GRAPPIG

31 augustus 2020 ZAANDAM – “Interessant voor een spreekbeurt”, zegt een moeder aanmoedigend tegen haar dochter om de flyer over lachgas aan te nemen die haar wordt aangeboden. Negen vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven stonden afgelopen zaterdag in het centrum van Zaandam en reikten flyers en voorlichtingsboekjes uit om aandacht te vragen voor de negatieve gevolgen van lachgas.

“Lachgas is verre van grappig” zegt Ingeborg Trask, voorzitter van de stichting Geen Drugs-Wel Leven. Ingeborg trekt de aandacht omdat zij zichzelf behendig over de Gedempte Gracht beweegt in een rolstoel. “Een behoorlijk aantal jongeren heeft door overmatig lachgasgebruik een dwarsleasie gekregen en zit nu net als ik, in een rolstoel. Bij mij lag de oorzaak bij een noodlottig ongeluk, maar bij die jongeren had dit nooit hoeven gebeuren als ze zich van tevoren bewust waren geweest van de gevaren van lachgas.”

Jongeren bewust maken
Lachgas tast het zenuwstelsel aan en bij overmatig gebruik kan het tot allerlei neurologische en psychologische klachten leiden. Door jongeren bewuster te maken van wat lachgas in het lichaam veroorzaakt hoopt de stichting Geen Drugs-Wel Leven dat jongeren de ballonnetjes in het vervolg aan hun neus voorbij laten gaan of er – liever nog – helemaal niet aan beginnen.

Daarom worden vooral ouders met tienerkinderen aangesproken en jongvolwassenen.“De gesprekken die spontaan ontstaan met voorbijgangers zijn het leukst”, aldus Ingeborg, die meerdere keren halthoudt om naar persoonlijke verhalen te luisteren. Naast gesprekken met ouders komt Ingeborg toevallig in contact met twee docenten van het MBO, die bijzonder geïnteresseerd raken in het lesmateriaal van de stichting. De docenten willen het voorlichtingsmateriaal gebruiken om met leerlingen in gesprek te gaan over vermoedelijk drugsgebruik.

Lesmaterialen over drugs
Via de website www.geendrugswelleven.nl kan een gratis lespakket worden aangevraagd met voorlichtingsboekjes over verschillende soorten drugs en een docentenhandleiding met lesplannen om in de klas te doen. Leerlingen kunnen tevens via de website een online cursus volgen en hun kennis over drugs testen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.