LANDELIJK VERBOD LACHGAS BLIJFT UIT, VOORLICHTING HARD NODIG

The Hague, Netherlands

LANDELIJK VERBOD LACHGAS BLIJFT UIT, VOORLICHTING HARD NODIG

ALMERE – Donderdag 16 april zijn vrijwilligers van de landelijke Stichting Geen Drugs-Wel Leven voor de tweede keer in Almere om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas. Zij staan rond 14.00 uur in de omgeving van het Gemeentehuis om jongeren symbolisch een ballonetje aan te bieden met de tekst: ‘lachgas is om te huilen.’

Het landelijk verbod op lachgas dat afgelopen januari in had moeten gaan, is vertraagd vanwege corona en het grote aantal reacties bij de overheid na bekendmaking van het wetsvoorstel. Veel gemeenten kunnen niet wachten op het wetsvoorstel en hebben inmiddels zelf al maatregelen getroffen, waaronder Almere, die een totaalverbod op de verkoop van lachgaspatronen voor recreatief gebruik heeft ingesteld.

Psychische problemen door lachgas

“Ondertussen blijven veel jongeren met lachgas experimenteren. De schade die dit kan geven aan de hersenen kan ernstige gevolgen hebben voor het leven van gebruikers in de toekomst. Lachgas geeft zuurstoftekort en dat heeft gevolgen voor lichamelijke en cognitieve functies; zelfs bij een beetje gebruik,” aldus Robert Kruijt, vrijwilliger van de stichting.

Daarom vindt Stichting Geen Drugs-Wel Leven dat voorlichting hard nodig is. We moeten af van de cultuur dat drugs geen kwaad kan en dat het er bij hoort. We moeten niet willen dat een grote groep jongeren op volwassen leeftijd ernstige psychische problemen krijgt omdat zij vroeger los zijn gegaan met lachgas. Los van het enorme persoonlijke drama gaat dit ook een enorme druk leggen op onze geestelijke gezondheidszorg.

Voorlichting naar Zweeds voorbeeld

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit voor voorlichting zoals in Zweden. Het repressieve drugsbeleid in Zweden staat haaks op dat van Nederland, en heeft na 25 jaar verplichte drugsvoorlichting op scholen gezorgd voor een daling van het aantal jongeren dat met drugs begint. Het roer kan nog om in Nederland, mits de overheid zich hier sterk voor maakt.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.