Toename harddrugs gebruik zorgelijk – meer educatie over drugs noodzakelijk

Toename harddrugs gebruik zorgelijk – meer educatie over drugs noodzakelijk

Februari 2021

Amstelveen – Corona zorgt voor een toename van het drugsgebruik onder studenten en jongeren, zo bleek uit een onlangs gehouden onderzoek van de HvA in samenwerking met de Jellinek kliniek. Vooral bij harddrugs zoals xtc, cocaïne en ketamine is een groei te zien.

Volgens de stichting Geen Drugs-Wel Leven wordt het tijd dat er meer aan drugsvoorlichting wordt gedaan. Aangezien dit niet landelijk wordt opgepakt, is de stichting een flyeractie gestart door gemeenten in de Randstad. Daarbij roept zij burgemeesters en wethouders op om drugsvoorlichting hoog op de agenda te zetten. Zaterdag 13 februari komt de stichting naar Amstelveen.

Nederland kan voorbeeld nemen aan Zweden

In Nederland wordt er nauwelijks actief aan drugsvoorlichting gedaan. Het is aan de scholen zelf om te bepalen of en wat zij over drugs aan jongeren meegeven. “Nederland zou wat dat betreft een voorbeeld kunnen nemen aan Zweden”, aldus stichting Geen Drugs-Wel Leven. “In Zweden is drugsvoorlichting op scholen al 25 jaar verplicht, en daar is een kentering waar te nemen in het aantal jongeren dat bewust kiest voor een drugsvrij leven.”

Effect op hersenen onderschat

“De huidige manier van voorlichten richt zich vooral op ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’. Wij zijn van mening dat de effecten van drugs op de hersenen – vooral op de langere termijn – worden onderschat. Veel psychische problemen zijn terug te herleiden naar (voormalig) drugsgebruik. Daarom is het belangrijk om jongeren van eerlijke informatie te voorzien, met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt als je drugs neemt. Je hebt maar één stel hersenen en daar moet je je hele leven mee doen!”

De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis worden besteld. Naast flyeracties gaat de stichting dit jaar tevens weer lezingen geven op scholen zodra het weer kan.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.