Meer voorlichting over gevaren lachgas noodzakelijk

Not inflated balloon isolated

Meer voorlichting over gevaren lachgas noodzakelijk

April 2021

Aankomende donderdag, 29 april, gaan vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven in Hoofddorp flyers verspreiden om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas. Na Volendam, Diemen, Purmerend, Hilversum en Almere, komt de stichting voor de tweede keer naar Hoofddorp.

Gemeente Haarlemmermeer heeft eind 2020 al maatregelen getroffen om schoolpleinen, sportvelden en fietsenstallingen bij scholen lachgasvrij te maken. Een geweldige stap in de goede richting. Stichting Geen Drugs-Wel Leven is van mening dat er veel meer aan voorlichting gedaan zal moeten worden om jongeren bewust te maken van de risico’s die verbonden zijn aan lachgas.

Korte lachkick, rest van je leven in een rolstoel?

In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wat doet lachgas in het lichaam?

Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. 

Drugs niet normaal

“We moeten af van de cultuur dat drugs – of een beetje drugs – geen kwaad kan. Wij pleiten voor verplichte drugs-educatie in het onderwijs. En dan niet over ‘hoe je drugs veilig kunt nemen’, maar eerlijke informatie met uitleg over wat er in je lichaam en met je brein gebeurt. 

.Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne en meer. De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis via de website worden besteld. Er kunnen vanuit de stichting tevens lezingen worden verzorgd.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.